Organisator MediCourse
Type activiteit Hoorcollege
Onderwerp Farmaceutische zorg (Domein B)
Datum 14-10-2019 - 15-10-2019
Aanvangsuur 19:00
Locatie Hasselt
Adres
Vormingspunten 10
Spreker Dr. Diet. Rolinde Demeyer
Accred. Nr. 19000190001
Meer informatie Klik hier

Korte inhoud van de activiteit

Zowel voor gezondheidszorgwerkers als voor de doorsnee consument is de nood aan onderbouwde informatie omtrent voedselintoleranties en -allergieën hoog. Veel gezondheidszorgwerkers in de eerste lijn komen daarom vaak met vragen rond deze problematiek in contact. Met deze opleiding bieden we een kwalitatieve wetenschappelijke achtergrond zonder de praktijk uit het oog te verliezen. We gaan interactief te werk en bespreken bij elk onderdeel specifieke casussen. De opleiding bestaat uit vier delen.

Deel 1: Pathofysiologie
We bespreken de pathofysiologie van intoleranties en allergieën, en leren zo duidelijk het onderscheid tussen de twee kennen.

Deel 2 & 3: Specifieke voedselallergieën en -intoleranties
Het tweede luik gaat dieper in op de meest voorkomende voedselallergieën en -intoleranties. Dit behelst onder andere koemelkeiwitallergie, notenallergie en ei-allergie. Bij de intoleranties komen alvast lactose-intolerantie en FODMAP-intolerantie aan bod. Ook de niet-medicamenteuze en medicamenteuze behandeling van (symptomen van) intoleranties en allergieën komt aan bod.

Deel 4: Gluten
We spenderen speciale aandacht aan gluten en de pathologieën die hiermee in verband staan: coeliakie, non-celiac gluten sensitivity & tarwe-allergie.