Organisator MediCourse
Type activiteit Hoorcollege
Onderwerp Farmaceutische zorg (Domein B)
Datum 09-11-2021 - 06-12-2021
Aanvangsuur 13:30
Locatie Antwerpen
Adres
Vormingspunten 10
Spreker Rolinde Demeyer
Accred. Nr. 21000190004
Meer informatie Klik hier

Korte inhoud van de activiteit

Vrijwel iedere zorgverlener die met jonge kinderen werkt, krijgt wel eens een vraag over de omschakeling van melk naar vaste voeding. Ouders krijgen vaak divers advies want er zijn heel wat verschillende opties en combinatiemogelijkheden om zuigelingen te laten starten met vaste voeding. Daarom organiseert MediCourse een multidisciplinaire masterclass waarin de overschakeling naar vaste voeding binnen een open sfeer en over de disciplines heen besproken wordt. We formuleren evidence-based adviezen en deelnemers kunnen onmiddellijk de vertaalslag naar de praktijk maken binnen onze workshops.

Na deze masterclass ga je naar huis met voldoende bagage om ouders een onderbouwd advies te geven over de overgang naar vaste voeding.

Deel 1: Theoretisch luik

In dit deel bespreken we de evolutie van het voedingspatroon vanaf de geboorte tot twee jaar. Wat is het ideale moment om te starten met vaste voeding, en wat met het risico op allergie├źn als je vroeger of later start? Wat zijn ideale portiegroottes?

We verduidelijken ook de verschillende termen die gebruikt worden: eten met papjes, spoon-feeding, babyled weaning, Rapley-methode, de Kleintjesmethode, enz. Elk van deze methoden legt eigen accenten. We verduidelijken de voor- en nadelen van alle methoden zodat je als zorgverlener weet waar je op moet letten. We leggen specifieke nadruk op voldoende hoge inname van voedingsstoffen.

We sluiten af met de bespreking van deze overschakeling in uitdagendere situaties, zoals na premature geboorte, bij allergie├źn, bij reflux enz.

Deel 2: Workshop

Tijdens de workshop wordt de eerder besproken theorie onmiddellijk omgezet in de praktijk. We bespreken diverse casussen waarmee je in kleine groepjes aan de slag gaat.